Diabeteszorg Online

Over

Recepten

Instructievideo's

Verhoogt roken en het drinken van alcohol mijn kans op diabetes?

Jazeker. Roken en het gebruik van alcohol verhogen de kans op het krijgen van diabetes type 2.

Roken

Volgens wetenschappelijk onderzoek, hebben rokers dubbel zoveel kans om diabetes te ontwikkelen. Door het roken reageren de lichaamscellen minder goed op insuline dat het lichaam aanmaakt en hierdoor wordt de bloedsuiker verhoogd. Roken maakt de bloedvaten minder elastisch en beschadigt de binnenkant van de bloedvaten. Hierdoor is er niet alleen meer kans op diabetes, maar ook op hart-en vaatziekten zoals een hartinfarct en herseninfarct.

Stoppen met roken is zeer aan te raden. Het is nooit te laat om te stoppen. Vraagt je huisarts om hulp en bekijk samen de mogelijkheden.

Alcohol

Alcoholgebruik gaat gepaard met een verhoogde kans op verschillende ziektes van diabetes tot diverse soorten kanker en leveraandoeningen.

In alcohol zitten veel calorieën en door dit vaak te drinken kan je sneller overgewicht krijgen. Overgewicht verhoogd de kans op diabetes en hart-en vaatziekten.

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om het liefst geen alcohol te drinken, hooguit 1 glas per dag en liever niet elke dag. Vroeger werd er wel eens gezegd dat een glas alcohol per dag gezondheidsvoordelen opleverde, maar dit blijkt niet te kloppen. De mogelijke voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Alcohol is voor ons lichaam een giftige stof dat wordt afgebroken in de lever. Te veel alcohol gebruik kan zorgen voor een alvleesklier ontsteking, waardoor diabetes kan ontstaan.

Lees ook over: