Diabeteszorg Online

Over

Recepten

Instructievideo's

Wat is Diabetes?

Diabetes is een chronische ziekte beter bekend onder de naam suikerziekte is een ziekte waarbij het lichaam de hoeveelheid suiker in het bloed niet meer in evenwicht kan houden. Je hebt twee soorten diabetes: Type I en type II. Vandaag bespreken wij wat de verschillen zijn tussen deze twee.

Cijfers

Volgens de meest recente cijfers van het volksgezondheid en zorg hebben ruim 1.2 miljoen Nederlanders diabetes mellitus. Elke week komen er zo’n 1.200 mensen met diabetes bij. In 2030 zijn er ruim 30% meer mensen met diabetes. 90% van de diabeten hebben type 2 en 10% type 1.

Bij de meeste mensen wordt na een koolhydraatrijke hap insuline gevormd, een hormoon die wordt gevormd door het lichaam als je bloedsuikerspiegel stijgt. Door dit hormoon worden er suikers uit het bloed vervoerd naar je cellen en dienen daar als energie (brandstof).

Diabetes type II

Bij mensen met diabetes type II wordt insuline in mindere mate gevormd of reageert je lichaam hier niet zo goed op waardoor er meer suiker overblijft in het bloed en minder vervoerd naar je cellen. Dit heeft als gevolg een hoge bloedsuikerspiegel. Diabetes type II is de meest voorkomende soort van suikerziekte waarbij negen van de tien mensen met diabetes, type II hebben.

Diabetes type I

Daarnaast heb je nog diabetes type I. Hierbij vernietigd het afweersysteem de cellen die de aanmaak van insuline regelen, waardoor er helemaal geen insuline kan worden gevormd. Het is een auto-imuunziekte. Hierbij moet er zelf insuline in het lichaam worden binnengebracht.

Oorzaken

De oorzaken van het ontstaan van diabetes zijn nog onduidelijk en worden nog onderzocht. Wel is er bekend dat bij type II ouderdom, erfelijkheid, ongezond eten en overgewicht een grote rol spelen. Bij type I spelen erfelijkheid en mogelijk een virus een rol.

Als je vermoed dat je diabetes hebt, zou ik je aanraden zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan en dit te onderzoeken. Soms komt er uit de waarde dat het net op het randje is. Het is dan al verstandig om te letten op je suikerinname, meer te bewegen en gezonder eten. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Bron: blog van Nutri-Health

Lees ook over:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.