Diabeteszorg Online

Over

Recepten

Instructievideo's

Weinig smaak aan je eten?

Je aan een bepaald dieet houden kan moeilijk zijn in het begin. Je moet bijvoorbeeld letten op zout, of mag je favoriete potjes en sausjes niet meer gebruiken. Het is even omschakelen, maar als je weet hoe het moet is het een makkie! Binnen no-time weer een heerlijke smaakvolle maaltijd op tafel én ook nog eens gezond.

Er zijn verschillende manieren om meer smaak aan je eten toe te voegen. Hieronder worden een aantal praktische tips besproken die voor iedereen haalbaar zijn:

  • Verse of gedroogde kruiden
  • Bak je kruiden kort aan
  • Wok, grill, rooster of stoom
  • Kook met zo min mogelijk water
  • Marineren

Bereidingswijze

Met grillen, roosteren of stoven gaat veel minder smaak verloren dan bijvoorbeeld bij koken. Als je er wel voor kiest om je eten te koken, kook dan met zo min mogelijk water. Op deze manier blijven ook meer vitamines bewaard.

Verse kruiden

Verse kruiden hebben de meeste smaak. Denk ook aan het gebruik van verse ui, knoflook en gember in je gerechten. Gedroogde kruiden kunnen gewoon gebruikt worden, maar als je voor kruidenmengsels kiest, let er dan goed op of hier zout aan is toegevoegd. Dit is vaak het geval. Bak de kruiden, knoflook, ui of gember kort voordat je andere ingrediënten toevoegt, hierdoor komt er meer smaak vrij. Citroensap is ook een goede manier om veel maaltijden op te frissen. Met de kruidenwijzer kun je per product zien wat voor kruiden hier goed bij smaken.

Combineren

Gebruik verschillende soorten groenten voor een gevarieerde smaak in je maaltijd. Door alle verschillende ingrediënten heb je een minder eentonige smaak aan je maaltijd en heb je soms niet eens kruiden nodig!

Marineren

Marineer je vlees met kruiden om deze meer smaak te geven, hierdoor trekken de smaken er goed in. Sommige maaltijden en sauzen zijn ook een stuk lekkerder na een dag, omdat dan alle smaken goed in zijn getrokken.

Lees ook over: